måndag 19 september 2011

Problemen med demokratin

Jag har ganska nyligen hittat en youtubekanal, driven av en anti-statlig figur, som har riktigt intressanta vinklar på det mesta. Punkterna nedan är direkt hämtade från en av hans videos.

Först vill jag, kanske mest för sakens skull, nämna att jag inser att demokrati har en viktig funktion för att hålla borta rena tyranner från makten. Vad jag vänder mig mot i den här tråden är tanken att den demokratiska staten skulle representera den "bästa av alla världar". Detta då eftersom demokratin, som vi känner den, har ett antal problem som är väldigt svåra att undvika:

"Utbetalningen" till individen för att sätta sig in i politiken är extremt låg.
Eftersom man bara har en röst, vilken knappt ger något inflytande alls, så är det inte rationellt för merparten av befolkningen att ödla sin tid i att sätta sig in i de olika frågorna. Undantagen är de som finner politiken i sig tillräckligt intressant, men merparten av befolkningen kan knappast sägas göra ett informerat val, vilket de heller inte har några incitament för.

Den representativa demokratin gör att valet alltid står mellan ett antal "plattformar".
I ungefär alla andra situationer har du ett brett utbud av val att plocka ihop till din egen personliga varukorg, men när det kommer till nära hälften av vår ekonomi så kan du helt plötsligt bara välja mellan pest eller kolera.

Grupper ställs mot varandra. Människor har väldigt lätt för att rösta för att tillskansa sig fördelar, på bekostnad av ansiktslösa främlingar. Detta i sin tur utnyttjas av politiker för att sälja in enkla lösningar, eftersom normalväljaren som bekant inte har tid att sätt sig in i någon mer komplex lösning.

Vidare funderingar och diskussion: https://www.flashback.org/showthread.php?p=32964586&posted=1#p32964586

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar